Verdens første avis hed Relation

Udgivet af Søren

Her er verdens første trykte avis i en 1609-udgave. Den hed Relation. Minsandten. Den blev grundlagt fire år tidligere af bogtrykkeren Johann Carolus i Strasbourg og bragte beretninger fra europæiske lande og områder til den tysktalende læserskare. Avisens navn er næsten lige så interessant som det faktum, at den var fødslen af en helt ny medietype, som skulle komme til at dominere de vestlige samfund helt frem til midten af det 20. århundrede.

Relation betyder to ting – både på tysk, på dansk og på latin, hvor det har sine rødder: Beretning og forbindelse. Beretning fra fjerne himmelstrøg, forbindelse mellem mennesker og lande. Budskab og fællesskab. Navnet på Johann Carolus’ ugeavis fra Strasbourg rummer dermed en dobbelt betydning, som – i hvert fald på godt 400 års afstand – måske ikke bare sige noget om de første avisudgiveres ambitioner med deres medie og med dens publikum. Navnets dobbelthed fortæller os også, at alle medier dybest set er sociale. Pr. definition. Også gamle medier som Carolus’ avis og alle andre medietyper før og sidenhen i menneskets historie. Fra hulemaleriet til Snapchat.

At et medie pr. definition er socialt, betyder ganske enkelt, at det uundgåeligt står imellem mennesker og indgår i skabelsen af relationer mellem dem.

Kategorier: Inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *